Belföld

Idén az ausztrál dollár teljesítménye a legjobb

Az ausztrál dollár a legjobban teljesítő deviza lehet idén - írja a sajtó annak kapcsán, hogy a nevezett pénz árfolyama a pénzpiacokon hét héten át folyamatosan erősödött, a múlt héten pedig 70,76 dollárcentes árával az amerikai pénzzel szemben hat éves árfolyamcsúcsra került.

Az ausztrál dollár árfolyamának erősödését az a várakozás táplálja, hogy az ausztrál jegybank kamatot fog emelni. Erre az elemzők véleménye szerint leghamarabb a jövő évben kerülhet sor, ma az ausztrál alapkamat 4,75 százalék, miközben az amerikai 1 százalék. Az ausztrál dollár az idén 25 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz viszonyítva.

Erejét még növelheti, hogy Ausztrália Kínával szabadkereskedelmi övezet létrehozását határozta el, azaz az ausztrál cégek más országbelieknél könnyebben jutnak majd be a kínai piacra, amely az egyik leggyorsabban, ha nem a leggyorsabban fejlődő piaca a világnak. A kétoldalú kereskedelem fejlettségét tükrözi, hogy a márciussal zárult év forgalmának értéke 22,3 milliárd ausztrál dollár volt.

Egyes elemzők szerint nem lehet kizárni, hogyha az amerikai gazdaság nem kap eléggé szárnyra és emiatt az amerikai dollár sem, akkor az ausztrál dollár jövőre 0,8 dollár közelébe kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik