Belföld

Hodorkovszkij őrizetben – tőzsdepánik Oroszországban

Mintegy fél százalékkal esett a rubel árfolyama hétfőn reggel a dollárhoz képest, mivel a kereskedők körében megugrott a dollár iránti kereslet. Erőteljes a félelem attól, hogy Mihail Hodorkovszkij letartóztatása tőkekivonást idéz elő.

A MICEX-en, az egyik legnagyobb orosz tőzsdén az árfolyamok a hétfői kereskedés kezdetekor 12,6 százalékkal estek, a Yukos-papírok vesztesége e MICEX-en 19, az RTS-tőzsdén 16 százalékos volt.

A rubel árfolyama 30,0750 dollárra esett a pénteki 29,9156-ról annak hatására, hogy a bankok gyorsan lezárták dollárpozícióikat és keményvalutákra álltak át. Az egyik bankszakember szerint a tőkekivonás mértéke jelentősen meghaladja meg a tőkebehozatalét, és ez pánikot váltott ki a piacon.

A rubel árfolyama korábban gyorsan emelkedett a dollárhoz képest azután, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet október 8-án beruházásra ajánlott fokozatba sorolta át Oroszországot. A múlt héten az amerikai dollár 22 havi mélyponton volt a rubelhez képest. Az Aton Capital értékforgalmi társaság illetékese az olajmágnás letartóztatását a makrogazdaság szempontjából ugyanolyan fontosságú, ám ellentétes irányú fejleménynek tekinti, mint Oroszország hitelképességi megítélésének módosítását.

Hodorkovszkij letartóztatása az erős orosz országkockázatra, illetve a jogrendszer kérdőjeleire figyelmezteti a befektetőket – vélik a szakértők. Mások szerint a piaci bizonytalanság decemberig is eltarthat, ezalatt esetleg jelentős eladások történhetnek, az ezzel járó árfolyamkorrekció viszont olyan mélyre viheti le a részvényeket, hogy a hosszú távú befektetőknek megéri majd a vásárlást.

Az év harmadik negyedévében 7,7 milliárd dollárnyi nettó tőke áramlott Oroszországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik