Belföld

Népszabadság: APEH-dolgozók tartoznak az adóhivatalnak

Saját dolgozóit sem kíméli az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az utóbbi napokban ugyanis az adóhivatal munkatársai közül jó néhányan kaptak adóhátralék megfizetésére felszólító levelet saját cégüktől.

Egy, a Népszabadság birtokába került határozat arra példa, hogy a tavaly bevezetett, új központosított bérszámfejtési program miatt tévesen vonták le sok tízezer közalkalmazott fizetéséből az adóelőleget. Főleg az alacsonyabb keresetű alkalmazottaknak okozott kellemetlen meglepetést, amikor kiderült, hogy év közben az úgynevezett göngyölítés rossz módszere miatt kevesebb adóelőleget vontak le keresetükből.

Mohos András, az Államháztartási Hivatal vezetője korábban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: az állami intézményekben használt új illetmény-számfejtési program jól számol, nincs rossz göngyölítés, a gondot a fizetések nagymértékű emelkedése, ennek következtében az adójóváírás megszűnte okozhatja. Vagyis a hivatalvezető szerint nem az adószámítási módszerek, inkább a fizetésikategória-határ átlépése miatt vonnak le év közben az alkalmazottaktól kevesebb adóelőleget. Ez az érvelés szakmailag lehet elfogadható ugyan, az érintettek azonban értetlenül állnak, ha olyan értesítést kapnak, hogy például havi nettó 60 ezer forintos fizetésük után 70 ezer forint adóval tartoznak az APEH-nak.

A fent említett dokumentum szerint az adóhivatal a saját dolgozóit is határozatban szólítja föl a meg nem fizetett és le nem vont személyi jövedelemadó 15 napon belüli rendezésére.

Michalkó Péter, az illetékes szakszervezet vezetője elmondta: az önhibájukon kívüli „adósok” érthetően nem tudják egy összegben befizetni a hátralékot, ezért részletfizetési kedvezmény igénylésére kényszerülnek, ez pedig kétezer forintos eljárási illetéket von maga után. Az érdekvédő szerint ez nem nagy összeg ugyan, de arcpirítóan szemtelen dolog, hogy a hivatal dolgozója azért kerülhet ilyen helyzetbe, mert valaki rosszul végezte a munkáját. Michalkó jelezte: készek arra, hogy kollektív munkaügyi pert indítsanak a dolgozók nevében.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik