Belföld

Irakban a magyar honvédelmi miniszter – a lengyelek elégedettek velünk

Elégedett a magyar szállítókontingens munkájával a lengyel vezetésű többnemzetiségű hadosztály parancsnoka, Andrzej Tyszkiewicz, aki egyben reméli, hogy a magyar misszió tovább marad majd Irakban az eredetileg tervezett fél évnél.

A parancsnok minderről azután beszélt újságíróknak pénteken, hogy az iraki Babilonban lévő hadosztályparancsnokságon találkozott Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel és Szenes Zoltán altábornaggyal, a Magyar Honvédség vezérkari főnökével.

Juhász Ferenc közölte, hogy a kormány már beterjesztette javaslatát az Országgyűlésnek a magyar misszió mandátumának 2004 év végéig tartó meghosszabbítására. Irakban jelenleg 36 ország katonái látnak el különböző feladatokat, közülük 16 nemzet a közeljövőben dönti majd el, hogy meghosszabbítja-e misszióját.

A csaknem két hónapja Hillában állomásozó magyar zászlóalj eddig több mint 80 különböző szállítási feladatot hajtott végre, összesen mintegy 140 ezer kilométert megtéve.

Isaszegi János, dandártábornok, az egyesített erők parancsnokságának hadműveleti főnökhelyettese elmondta, hogy a magyar kontingens hamarosan mintegy 50 darab gépjárművet, konténerszállító és darus tehergépkocsit kap az amerikaiaktól, így a következő hónapokban még több feladatuk lesz. Közlése szerint a koalíciós erőket 25-30 támadás éri naponta, a célpontok szinte minden alkalommal az amerikaiak, csakúgy, mint az áldozatok 99 százaléka.

Sramkó Mátyás alezredes, a magyar zászlóalj parancsnoka elöljáróinak tett jelentésében hangsúlyozta, hogy kisebb incidensek ugyan érték már a katonákat a szállítási feladatok során, azonban személyi sérülés nem történt, illetve a technikai eszközökben sem esett kár.

A magyar konvojokat eddig három alkalommal dobálták meg kövekkel az elmúlt két hónapban. Csütörtökön pedig – egy nappal a magyar delegáció Irakba érkezése előtt – Bagdad külterületén több lövést is leadtak az egyik konvojuk irányába, szerencsére eredménytelenül. Sramkó Mátyás szerint a hillai bázis a hadszíntér egyik legbiztonságosabb, legjobban őrzött tábora. Az MTI kérdésére a parancsnok elmondta, hogy a magyarok munkájuk során inkább mosolygó arccal fogadják a helyiek, egyetlen alkalommal sem nézték őket amerikai katonának, hiába hasonló az egyenruhájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik