Belföld

A posta csak feleannyi pénzre tarthat igényt a Fidesztől

Megdöbbent a Magyar Posta Rt. vezetése a Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtti döntése miatt: a testület megfelezte a postának a Fidesszel szembeni követelését. Az ítélőtábla részben helyt adott a párt érvelésének, miszerint a posta számos levelet nem kézbesített. A Magyar Posta vélhetően a Legfelsőbb Bírósághoz fordul - írja az origo.hu.

Az állami vállalat 109 millió forintot követelt a párttól az országgyűlési választások tavalyi, második fordulója előtt kézbesített 3,6 millió kampánylevél után. A megrendelő nem fizetett, így a posta beperelte a pártot – írja a Magyar Hírlap. A Fővárosi Bíróság tavasszal a Fideszt 120 millió forint megfizetésére kötelezte, de az elsőfokú ítélet ellen a párt fellebbezett. A Fidesz arra hivatkozva tagadta meg a fizetést, hogy a posta számos levelet nem kézbesített.

A Fővárosi Ítélőtábla határozatában részben helyt adott a Fidesz érvelésének. A testület azzal indokolta döntését, hogy a párt és a vállalat között létrejött szerződés úgynevezett időgarantált szolgáltatásnak minősül. Ez azt jelenti: a posta a kampányküldemények kézbesítésére garanciát vállalt, arra, hogy megadott határidőn belül minden küldeményt házhoz visz. Vagyis ebben az esetben egy olyan piaci megállapodás született, amely mindkét fél számára kötelezettségeket írt elő. Lényegében ezért kötelezte csak a bíróság ötvenegynéhány millió forint megfizetésére a Fideszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik