Belföld

Clinton sikere – csökkentik az árat az AIDS-gyógyszerek gyártói

A volt amerikai elnök, Bill Clinton megegyezésre jutott az AIDS gyógyítására alkalmas szerek gyártóival arról, hogy a cégek csökkentik az árakat a fejlődő országok számára.

A megegyezést négy generikus gyógyszergyártó írta alá Indiában és Dél-Afrikában, amelyek egyébként bizonyos szereket az eredeti szabadalmakkal rendelkező cégekhez képest kevesebb mint harmadáron kínálnak. (A generikus gyártók egy világszabadalom nyomán gyártják a termékeket, általában helyi piacokra.)

A megállapodás értelmében kilenc karibi állam, továbbá Mozambik, Ruanda, Dél-Afrika és Tanzánia kap majd olcsóbban gyógyszereket a jövőben.


Áttörés


Az AIDS-ellenes szervezetek áttörésként üdvözölték a megállapodást, és úgy értékelték, hogy emberéletek millió menthetők meg ezáltal.

Clinton maga úgy nyilatkozott, hogy ezután olyan helyeken is megkezdődhet a kezelés, ahol eddig semmilyen gyógyszer, semmilyen remény nem volt.

A megállapodás azután született, hogy a William J. Clinton Presidential Foundation (Clinton elnöki alapítványa, amely többek között Írországból és Kanadából gyűjt forrásokat) tanácsadói felléptek a gyógyszergyártóknál az árcsökkentés érdekében. Az egyezség értelmében egyes szerek ára 1,50 dollárról 40 centre zuhanhat. Clinton szerint akár kétmillió ember is hozzájuthat a csökkentett árú szerekhez 2008-ig.


Bono is dicsér


Minderre már csak azért is szükség van a BBC szerint, mert csak Afrika déli részén négymillió AIDS-beteg közül mindössze 50 ezer jut megfelelő kezeléshez.

Az ír rock-sztár, Bono, aki AIDS-aktivistaként is ismert, megdicsérte az egyezséget megkötő feleket: szerinte ez kulcsfontosságú áttörés volt, ami azt jelenti, hogy eredményes harcot folytathatnak a betegség ellen.

Forrás: www.geographic.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik