Belföld

Bányászszerencsétlenség Oroszországban

Negyvenhat bányász 700 méteres mélységben rekedt egy elárasztott dél-oroszországi szénbányában; a hatóságok pénteki közlése szerint megmentésük két napot is igénybe vehet. A bányászok sorsáról nem tudni semmit, nincs velük kapcsolat.

A Rosztov megyei Sahti város Zapadnaja bányájának dolgozói csütörtök este szigetelődtek el a külvilágtól annak következtében, hogy 200 méteres mélységben talajvíz tört be a fővágatba; az áramszolgáltatás megszűnt, a lift és a szellőztető berendezés leállt. A baleset idején 71 bányász tartózkodott a mélyben, de 25-nek sikerült a felszínre jutnia. A vízbetörés oka állítólag az, hogy – elsősorban pénzhiány miatt – nem végezték el a már használaton kívül járat teljes lezárását. Szakértők szerint a víz egy régi, 65 évvel ezelőtt épített betonvágaton keresztül ömlött a bányába egy föld alatti tó közelében.

A Rosztov megyei kormányzó helyettese közölte, hogy a mentést 163 ember végzi. A bányászok feltételezett helyéhez két szomszédos bányából kísérelnek meg járatot vágni, hogy azokon keresztül mentsék ki őket. Az egyik irányból 74, a másik irányból 60 méteres járatot vájnak.

A vízbetörést péntek reggelig nem tudták elállítani, döntés született a fővágat eltömítéséről. A Rosztov megyei ügyészség eljárást indított a biztonsági előírások megsértése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik