Belföld

Nagy Imre Érdemrendeket adott át Mádl Ferenc

Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Kiss Tamást, a Pofosz társadalompolitikai alelnökét, Kosáry Domokos akadémikust, történészt, Lőcsei Pál szociológust, újságírót, Puchert János tábornokot és Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét csütörtökön a Sándor-palotában.

A kitüntetettek az érdemrendet a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke és a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenységük elismeréseként kapták az 1956-os forradalom 47. évfordulóján.

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint Nagy Imre szerepe és sorsa elválaszthatatlan az 1956-os forradalom és szabadságharc lényegétől. “Ez a kitüntetés különleges, mert névadójának mártíromsága örökmécsesként parázslott azokban az évtizedekben, amikor a restség és a hamis illúziók diktátuma a hamu alatti parazsat is oltani igyekezett” – mondta az államfő.


Az ünnepségen Kosáry Domokos egészségi állapota miatt nem tudott részt venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik