Belföld

Medgyessy üzenete a köztársaság polgáraihoz

A kormányfő üzenetét, amely az 1956-os ünnephez kapcsolódik, többek között a FigyelőNethez is eljuttatta a Miniszterelnöki Hivatal. Az alábbiakban szó szerint idézzük a közleményt.

“1956 a nemzeté. A forradalom hagyománya nem barikád, ami elválaszt, hanem híd, ami összeköt minket. Október 23-a a szabadság ünnepe. E szabadságot olyan tettekkel kell ünnepelnünk, amelyek méltóak a forradalom és a szabadságharc eszményeihez.

Közös felelősségünk méltósággal emlékezni és emlékeztetni a nemzet hőseire. A felejtés a zsarnokság szövetségese, a méltó emlékezés a nyugodt és sikeres Magyarország ünnepe.

A most formálódó, új Európa éppúgy örököse a magyar ’56-nak, mint a modern és európai Magyar Köztársaság. 1956 októbere a szabad, európai Magyarország, a megosztottság nélküli Európa megteremtéséért folytatott harcról is szólt. Arról a harcról, amely csak egy emberöltővel később, a rendszerváltással juthatott győzelemre, és amelynek betetőzését most a határok nélküli, európai értékközösség megszületése jelentheti.

A forradalom programja nem csupán élő emlékezet, hanem politikai program és jövőkép: az európai magyar jövő építésének programja. A köztársaság a közös múltból, polgárai hitéből, bátorságából, történelmi nagyságából is meríti erejét. Történelmi hagyományainkat megőrizve, gazdagítva hagyjuk örökül gyermekeinkre, a jövő európai magyarjaira. Ezért kell méltósággal, tisztelettel emlékeznünk hőseinkre. A nemes emlékezéssel gyermekeinket, a jövő magyarjait tanítjuk büszke múltunkra, nemes hagyományainkra, európai kultúránkra.

Érdemes felidéznünk: Kertész Imre, Nobel-díjas magyar író Stockholmban a történelemről gondolkodva nem a múltról, hanem a jövőről beszélt. Hiszem: 1956 kapcsán is a jövőért emlékezünk. Közös, sikeres, magyar jövőnkért. Nincs nemzet, nincs köztársaság, nincs azonosságtudat közös emlékezet nélkül.

Dr. Medgyessy Péter

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke”


Ajánlott videó

Olvasói sztorik