Belföld

Támogatás a diósgyőri kohászatnak

A szaktárca a munkaerő-piaci alapból 1 milliárd 150 millió forinttal támogatja a munkahelyek megtartását a diósgyőri kohászatban - jelentette be Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerdán a cégnél tartott sajtótájékoztatón.

A munkaügyi tárca támogatta a diósgyőri kohászatot működtető Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft. kérelmét, és fél éven keresztül, szigorú feltételek mellett biztosítja a társáságnál foglalkoztatott több mint 1100 dolgozó bérét, és annak járulékait – mondta Burány Sándor.

Burány Sándor megjegyezte: a támogatásnak köszönhetően a kohászatban foglalkoztatottak mellett további mintegy háromezer ember munkahelye maradhat meg, ők elsősorban azon cégek alkalmazottjai, amelyek beszállítói a BNA-nak.

A miniszter a tárca által a támogatás odaítélése feltételei között első helyen a legalább három évi folyamatos foglalkoztatást említette. Közölte: a BNA-nak a felhasznált pénzzel szigorúan el kell számolnia. Kiemelte: a foglalkoztatási támogatás odaítélésénél fontos szempont volt, hogy egy esetleges létszámleépítés lényegesen nagyobb költséggel járt volna.

Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról szólt: az utóbbi hónapokban, ha nem is látványosan, de javult a megye foglalkoztatási helyzete. A szaktárca ebben az évben 68 munkahelyteremtő beruházást támogatott, így 443 új munkahely jött létre, míg a munkaerő-piaci alap úgynevezett rehabilitációs alaprészéből 32 pályázó nyert el támogatást, amivel több mint ezer munkahely maradt meg. Mindezek ellenére a megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartják nyilván a legtöbb munkanélkülit, számuk meghaladja az ötvenezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik