Belföld

Semmis paragrafusok a maffiellenes törvényben

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hamarosan levélben tájékoztatja a megyei kapitányságokat, hogy szüntessék meg a börtönből szabadulók alkotmánysértő felügyeletét, új bűnmegelőzési eljárást pedig ne kezdeményezzenek - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az Alkotmánybíróság (AB) kedden kihirdetett határozata szerint súlyosan sértik a jogállami berendezkedést azok a szabályok, amelyek – az 1999-es maffiaellenes törvény alapján – felhatalmazták a rendőrséget, hogy egy éven át ellenőrzés alatt tartsa az úgynevezett veszélyes elemeket.

A bűnmegelőzési ellenőrzést a szervezett bűnözés elleni jogszabály, az 1999-es maffiaellenes törvény vezette be. Nyomában módosították a rendőrségi törvényt, a büntetés-végrehajtási (bv) jogszabályt, a belügyminiszter pedig rendeletet adott ki. Az ORFK módszertani útmutatóban tájékoztatta a rendőröket a gyakorlati tennivalókról.

A célkeresztbe azok a börtönből szabaduló emberek kerültek, akik legalább három évet töltöttek bent. Adataikat a bv megküldte a rendőrségnek. A kapitányság kezdeményezhette, hogy a börtönbíró rendelje el a szabaduló személy ellenőrzését, ha feltételezhető volt, hogy az illető újabb jogsértést követne el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik