Belföld

Növény-egészségügyi ellenőrző állomás Záhonyban

Magyarország európai uniós tagságára készülve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 3,3 milliárd forintos költséggel tíz határátkelőhelyen alakít ki korszerű növény-egészségügyi ellenőrző kirendeltséget - mondta Szanyi Tibor, a tárca politikai államtitkára szerdán Záhonyban.

“Az unió PHARE-program alapjából 270 millió forinttal segíti a majd a közösség külső határainak számító magyar határszakaszon a létesítmények felépítését” – tette hozzá az államtitkár a záhonyi uniós növény-egészségügyi határkirendeltség épületének átadási ünnepségén.

Emlékeztetett arra, hogy Röszkén és Letenyén már átadták a létesítményt, és október 31-én megnyitják a Ferihegyi repülőtér növény-egészségügyi állomását is. Közúti növény-egészségügyi kirendeltséget hoznak létre Nagylakon, vasútit Eperjeskén, Kelebián, Gyékényesen és Lőkösházán, folyamit pedig Mohácson.

A záhonyi létesítmény átadásán Tom Glaser, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának főtanácsosa hangsúlyozta: a magyar határon épülő kirendeltségek garantálják majd azt, hogy a közösség országaiba a keleti államokból kizárólag jó minőségű és egészséges élelmiszerek kerülhessenek. A záhonyi kirendeltség 333 millió forintos költségből épült és kapcsolódik az Európai Unió információs hálózatához.

Az épületben két, együttesen 400 köbméteres hűtőkamra, laboratórium és kiszolgáló létesítmények találhatók, továbbá a kamionsofőröknek az áruvizsgálat idejére pihenőhelyiséget is kialakítottak. Része a létesítménynek még egy korszerű gépkocsi-fertőtlenítő épület is.

Szanyi Tibor szólt arról is, hogy a jelenlegi kormány az utóbbi másfél évben mintegy 500 milliárd forinttal támogatta az agrárágazatot az uniós felkészülésben. Az államtitkár megemlítette: 2002-ben 195 milliárd forint volt a költségvetési támogatás, s ez az idén 20 százalékkal 235 milliárd forintra nőtt. A jövő évi büdzsé tervében szintén 20 százalékos emelést szeretnének, a támogatás 296 milliárd forintra nőne.

Szanyi Tibor az uniós felkészülés szempontjából fontosnak nevezte a SAPARD-irodahálózat működésének megindítását, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal, illetve az élelmiszer-biztonsági hivatal létrehozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik