Belföld

Félmilliárd svéd korona vesztes kampányra

Mintegy félmilliárd svéd koronát (55 millió eurót) költött a közös európai valuta bevezetését népszerűsítő kampányra a svéd vállalatok szövetsége, a Svenskt Näringsliv. A sokáig eltitkolt összeg nagysága még a szövetség igazgatótanácsának egyes tagjait is meglepte.

A svéd óriáscégek kampányszámlája négyszerese volt annak, amit a kormány a két tábor kampányára összesen kifizetett. Az euróreferendum előtt az 57 ezer tagot számláló cégszövetség és az egységes valuta mellett kampányolók megtagadták a támogatás összegének nyilvánosságra hozatalát, s ezzel az ellentábor és a sajtó heves bírálatát váltották ki.


Olyannyira, hogy a pro-euró tábornak juttatott céges támogatás a kampány utolsó szakaszában az egyik központi témává nőtte ki magát. A szövetség azóta sem volt hajlandó elárulni a támogatás összegét, bár a népszavazás óta immár több mint egy hónap telt el.

Kiszivárgott

A titkolózás ellenére az információ kiszivárgott: a múlt héten az ST Aktuell svéd tévéadó közölte, hogy a kérdéses összeg körülbelül félmilliárd svéd korona. A Yahoo Sweden szerint a vállalkozói szövetség igazgatótanácsának egyes tagjait ez a hír egyenesen megdöbbentette.

Az igen-tábor hatalmas anyagi támogatottsága ellenére a szeptember közepén megtartott referendum számukra csúfos véget ért: a választópolgárok 56 százaléka elutasította az eurót, s csupán 42 százalék voksolt a közös valuta bevezetése mellett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik