Belföld

Húsz százalékkal nőtt az internetezők száma

Fél év alatt 20 százalékkal növekedett ugyan Magyarországon az internet-használók száma, de a világháló elterjedtsége még mindig közepesnek mondható Közép- és Kelet-Európa többi országához képest.

A GfK Piackutató Intézet legújabb, októberi adatai szerint régiónk majdnem minden országában növekedett az Internet használóinak száma. Az egyedüli kivétel Oroszország.

Magyarországon a 15 éves és idősebb felnőtt lakosság idén tavaszi 15 százalékához képest most már 18 százalék, azaz 1,5 millió ember szokott kisebb-nagyobb gyakorisággal internetezni, évente legalább egyszer. Miközben az internethez hozzáférők aránya jóval magasabb, és eléri a 25 százalékot.

A vizsgált 34 országban általában kisebb a különbség az internethez hozzáférők és használók aránya között. A magyarhoz hasonlóan nagy eltérés csak Horvátországban tapasztalható.

Az internet-használat éllovasa Közép- és Kelet-Európában továbbra is Szlovénia, ahol az 1,6 millió felnőtt (15 évesek és idősebbek) 50 százaléka internetezik. Ez az arány fél évvel korábban még csak 40 százalékot tett ki. Ebből a szempontból más dél-európai országokhoz képest Szlovénia kiemelkedően fejlett. Olaszországban 33, Portugáliában 24 százaléknál stagnál az internet terjedése ebben az évben. Tavaszhoz képest növekedést Görögországban és Spanyolországban mértek, ahol most 27, illetve 26 százalék az internetező felnőttek aránya.

Régiónkban Szlovénia után a Csehország következik az Internet használatával. A 8,7 millió cseh felnőttből minden harmadik szokott internetezni.

Szomszédaink közül az Internet-használók arányával előttünk jár az 53 százalékos Ausztria mellett Szlovákia 27 és Horvátország 25 százalékkal. (Ausztriában a felnőttek száma 6,8, Szlovákiában 4,2 míg Horvátországban 3,7 millió).

Magyarországhoz képest alacsonyabb a mutató Szerbia/Montenegróban (16) és Oroszországban (9). Habár Oroszországban az Internetezők mutatója jóval kisebb a nyugat-európai átlagnál, említésre méltó a tény, hogy abszolút számmal kifejezve a 9,8 millió oroszországi felnőtt internetező nemzetközi összehasonlításban már komoly tényező. Ahogyan a 6,4 millió lengyel is, lévén ott az internetező felnőttek aránya 20 százalék. Szerbia-Montenegró felnőtt lakosainak száma 8,5 millió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.