Belföld

A Dunaferr-re is pályázó LNM veszi meg a Lengyel Acélműveket

A lengyel kormány hozzájárulását adta ahhoz, hogy az angol-holland LNM acélgyártó konszern legyen a Lengyel Acélművek Rt. stratégiai befektetője - jelentette be keddi varsói sajtóértekezletén Piotr Czyzewski kincstárügyi miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy a szerződés aláírása a következő napokban várható. Az üzlet feltételeiről nem nyilatkozott, minthogy a szerződést még nem írták alá, és ezért azok szigorúan titkosak.

A Lengyel Acélművek 2002-ben jött létre négy lengyel kohó, a Dabrowa Górnicza-i Huta Katowice, a krakkói Sendzimir, a swietochlowicei Florian és a sosnowieci Cedler összeolvadásával. Összességében a lengyel acélipari termelési kapacitás hozzávetőleg 70 százalékát képviseli, és mintegy 16 ezer dolgozót foglalkoztat. Még egyszer ennyien dolgoznak az acélművekből korábban kiszervezett, de a konszernhez továbbra is kötődő vállalatoknál.

Az LNM csoport a második legnagyobb acéltermelő a világon; 12 országban vannak gyárai, és 120 ezer dolgozót foglalkoztat. A konszern idén 12 milliárd dollár bevételt tervez, és 35 millió tonna acél termelését irányozta elő. A Lengyel Acélművek privatizációs stratégiája magában foglalja a részvénytársaság állami hitelezőkkel szemben fennálló, mintegy 2 milliárd zlotys (56 forint/zloty) adósságának kivásárlását és részvényekre váltását. A befektetőnek emellett mintegy 500 millió zlotys tőkeemelést is végre kell hajtania.

Az LNM jelentkezett a magyar Dunaferr privatizációjára is, sőt a cég tovább jutott az első körön, és immár az “adatszobába” is beléphet, mint azt az ÁPV Rt. nemrégiben közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik