Belföld

Óriási elbocsátás a Sony-nál

A japán Sony elektronikai konszern, a Nihon Keidzai Simbun jelentése szerint, 2006. márciusig 15-20 ezer munkahely megszűntetését tervezi világszerte. Jelenleg a cég 160 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A leépítéseket indokló átszervezés keretében a Sony a televíziós katódsugárcsövek gyártását leállítja – jelentette a lap hétfői kiadásában. A cég stratégiája: kiiktatni a nem nyereséges és hosszú távon nem fontos üzletágait.

A tokiói értéktőzsdén a Sony részvényei a hírre közvetlenül egy százalékot estek, 4120 jenre, végül 4150 jenen zártak, 10 jennel, azaz 0,24 százalékkal olcsóbban, mint pénteken. A Sony október 23-án, csütörtökön teszi közzé eredményeit 2003/2004-es üzleti éve első félévéről, a stratégiai terveket október 28-án ismertetik.

A Sony adózott nyeresége 98 százalékkal csökkent folyó üzleti év első negyedében, a bevétel 6,9 százalékkal esett vissza. A vállalat az első negyedévről 1,12 milliárd jen adózott nyereséget mutatott ki, ez egy évvel korábban 57,18 milliárd volt. A bevétel 1,6 ezer milliárd jen lett. A működési nyereség 67,9 százalékkal esett vissza, összege 16,67 milliárd jen. A nettó nyereség sokkal, az értékesítés szerényebben maradt el az elemzők várakozásától.

Az árufőcsoportok közül az első negyedben gyenge teljesítményt nyújtott a játékkonzolok (-31,6 százalék), ezen belül a Play Station 2 (-42 százalék) eladása. A Sony Trinitron televízióinak eladása is visszaesett.

A vállalat az első negyed eredményeinek dacára egyelőre nem változtatott az áprilissal indult teljes üzleti év bevételi várakozásán, és 50 milliárd jenes tiszta nyereséget vár az év végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik