Belföld

Csökken a létszám Irakban

Sajtóhírek szerint hamarosan csökkentik az amerikai katonák létszámát Irakban. Donald Rumsfeld nagy vonalakban már ki is dolgozta a tervezetet, de még nem hagyta jóvá.

Amint aláírja azonban és ez várhatóan egy hónapon belül történik meg, jövő januártól életbe lép a sokakat meglepő intézkedés, miszerint fokozatosan csökkentik az amerikai katonák létszámát Irakban. Ezt a meglepő hírt a mindig jól értesült, bennfentes Washington Post közölte vasárnapi számában.

Sőt a lap a védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva azt is tudni véli, hogy elmozdítják az amerikai erők parancsnokát, az alig négy hónappal ezelőtt kinevezett Sanchez tábornokot, és helyette valószínűleg Thomas Max tábornok lesz a parancsnok.

Ezt a kiszivárogtatott hírt megerősítheti az a tény, hogy a tábornok egyelőre elzárkózik mindenfajta kommentártól. A Pentagon, azaz a védelmi minisztérium kiszivárogtatott még egy érdekes hírt: a nagyobb iraki városokból valószínűleg kivonulnak mind az amerikaiak, mind a britek.

Először várhatóan a déli Bászrát és az északon fekvő, egyébként a valahai Ninive romjaira épült Moszult hagyják el. Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú hivatalnok szerint ezután a Bagdaddal szomszédos, ahogyan ő fogalmazott, az iraki rendőrség által jól kézben tartott területeken folytatódik a kivonulás. Bagdadból azonban nem vonulnak ki teljesen a szövetséges csapatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik