Belföld

Sokallja az olaj árát az orosz kormány

Az orosz kormány sokallja a kőolaj jelenlegi árát - mondta az orosz energiaügyi miniszter, Oleg Juszufov a Handelsblatt című német lapnak.

“Úgy gondoljuk, hogy hordónként 20-25 dolláros ár megfelelő lenne. Nem értünk egyet az OPEC-cel” – mondta Juszufov. Hozzátette, hogy a 25 dollár feletti olajár “túl drága amerikai és európai partnereinknek, és gazdasági problémákat okoz nekik”.

Oroszország jelenleg, Szaúd-Arábia mögött, a világ második számú olajtermelője. Szeptemberben piaci együttműködési megállapodást írt alá az OPEC-cel. Az OPEC évek óta igyekszik rávenni Oroszországot az árvédelem támogatására.

Hírügynökség érdeklődésére az OPEC következő soros elnöke, aki januárban veszi át tisztségét, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy nincs ellentét Oroszország és az OPEC között, az olaj ára az OPEC szerint is túl magas, és a jelenlegi szint csak átmeneti lesz. “Az OPEC árcélja 22-28 dollár hordónként, vagyis az átlag 25 dollár, tehát nincs probléma Oroszországgal” – mondta az indonéz miniszter.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik