Belföld

Csökken a focisták fizetése

Az idén 20 százalékkal, jövőre pedig még ennél is nagyobb mértékben csökken a profi labdarúgók jövedelme - olvasható a Világgazdaságban. Az európai uniós csatlakozás miatt egyéni vállalkozókból alkalmazottakká váló játékosoknak teljesítményarányos mozgóbérrel is be kell érniük.

Amíg egy sztárnak kikiáltott, de nemzetközi mércével nem mérhető magyar futballista ma évi bruttó 25-30 millió forint bevételre tesz szert, addig az átlagnak 5,5-6,5 millióval kell beérnie. A 2003/2004-es jelenlegi szezonban a liga vezetése arra kérte a klubokat működtető gazdasági vállalkozásokat, hogy mérsékeljék a játékosok alapjuttatásait – mondta lapunknak Villás Károly, az MLL gazdasági igazgatója.

Az elmúlt szezonban az NB I-ben játszó játékosok és edzők fizetésére 3,1 milliárd forintot fordítottak a futballvállalkozások, az idén már csak 2,7 milliárd, a 2004/2005-ös szezontól pedig várhatóan kétmilliárd forint alá szoríthatják a juttatásokat – vázolta fel a liga elképzeléseit Villás Károly.

A liga elnöksége már meg is tette ajánlatát a ligatanács tagjainak, azaz az NB I-es klubok tulajdonosainak. Az ajánlás lényeges pontja, hogy a futballisták és edzők alapjuttatásai 50 százalékkal csökkenjenek a jövőben. Villás Károly kiemelte: ajánlatuk szerint a játékosok alapmunkabére összes keresetük egyharmadát képezné, miközben a klubok teljesítményarányosan oszthatnák ki mozgóbér formájában a fizetés nagyobbik hányadát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik