Belföld

Túlfoglalás esetén 600 euróig jár kártérítés

Az Európai Unióban az utasok a jövőben 600 euróig terjedő kártérítést követelhetnek, ha légi útjuk a gép túlfoglalása miatt meghiúsul - határozott szerdán az Európai Parlament és az unió miniszteri tanácsának egyeztető bizottsága.

A szabályozás az Európai Parlament szerint legkorábban 2004 végén léphet életbe. A kártérítés nagysága függ az út hosszától: 1500 kilométerig 250 euró, 3500 kilométerig 400 euró, afelett 600 euró.


Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa szerint az egyezség “nagy előrelépés”. Az EU Bizottság adatai szerint a légitársaságok évente mintegy negyedmillió, érvényes jeggyel rendelkező utast utasítanak el túlfoglalás miatt.


Az új szabályozás az 1991-es előírásokat váltja fel, amelyek a charterjáratokkal, a járattörlésekkel és az óriási késésekkel még nem foglalkoztak. A nagy késések esetében például a légitársaságnak kárpótolnia kell az utast: több mint 5 órás késés esetén az utas a jegyár 7 napon belül történő visszafizetését, vagy a lehető legrövidebb időn belül az indulóállomásra történő visszaszállítást választhatja.


A késésben levő gép utasainak – ha a késés a továbbutazásban akadályt jelent – ezen felül ingyenes étkezést, frissítőket, sőt szükség esetén szállodai szállást is biztosítani kell.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik