Belföld

László Csaba: jó esély van az adótörvény megszavazására

Az adótörvények megszavazására jó esély van, s arra is, hogy a parlament nem növeli meg a beterjesztett 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet - mondta László Csaba szerdán az MSZP közgazdasági tagozata és a Baloldali Önkormányzati Közösség rendezvényén.

Az MSZP három célját fogalmazta meg bevezetőjében Szekeres Imre, az MSZP alelnöke, a közgazdasági tagozat társelnöke: az esélyteremtő, gondoskodó államot, innovatív, versenyképes gazdaságot és a foglalkoztatottság növelését kell elősegítenie a pártnak.


A kormány elképzelése szerint – amely módosító javaslat formájában kerülhet a parlament elé – jövőre az iparűzési adó 10 százalékát le lehet majd vonni a 16 százalékra csökkentett társasági adóból – mondta a rendezvényen a pénzügyminiszter. László Csaba elmondta, hogy 2004-ben az önkormányzatok 8 százalékkal többel gazdálkodhatnak mint 2003-ban, hozzátette azonban azt is, hogy a működési típusú költségekre csak 2-3 százalékkal jut több, viszont a fejlesztési források 50 százalékkal emelkednek.


A pénzügyminiszter kitért arra, hogy 2004-ben 200 milliárddal több jut állami fejlesztésekre, amelyek döntő része a metró- és az autópálya-építésben testesül meg. A fejlesztési forrásokat gyarapítják az európai uniós pénzek, amelyek összege körülbelül 170 milliárd forint, ezt a magyar költségvetés 66 milliárddal egészíti ki. Ez azt jelenti, hogy minden egyes költségvetési forinthoz több mint két forint európai uniós pénz járul – hangsúlyozta László Csaba.


László Csaba beszélt a költségvetésben megfogalmazott takarékossági programról is, amelynek jegyében a minisztériumok és háttérintézményeik létszámát csökkentik. Elmondta, hogy amíg az elmúlt években a versenyszférában erőteljesen csökkent a létszám, addig az állami, közszolgálati szférában ez nem következett be, noha a hatékonyság javulása ezen a területen is megkövetelte volna a létszámcsökkentést.


A pénzügyminiszter szerint 2005-re a kormány közös inflációs célt tud megfogalmazni a Magyar Nemzeti Bankkal, s körülbelül erre az időszakra Magyarország már eleget fog tenni a maastrichti feltételeknek is. Eszerint a GDP-arányos államháztartási hiányt 3 százalékra kell leszorítani, és az inflációt is megközelítően erre a szintre kell mérsékelni. Így jó esélyt látok arra, hogy 2008-ban csatlakozzunk az euróhoz. Annál is inkább, mivel a következő években a vállalkozók, elsősorban a multinacionális cégek, már euróban fogják nyilvántartani számláikat, hiszen számukra ez jelentős költségmegtakarítást eredményez – tette hozzá László Csaba.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik