Belföld

Járai: az euró bevezetése gyors, de elérhető cél

Gyors, de elérhető cél az euró bevezetése Magyarországon 2008-ban - jelentette
ki Járai Zsigmond.

“A gazdaság mai helyzetéből ez még nem következik, de a következő négy év fegyelmezett pénz- és gazdaságpolitikájával elérhető” – tette hozzá Járai Zsigmond. A jegybank elnöke ugyanakkor kockázatosnak nevezte az esetleges késést.

A jövő évi átlagos infláció a jegybank szerint 6,5 százalék lesz. Járai úgy vélte, hogy az 5,5-6 százalékos kormányzati prognózis alábecsült, a 7,5 százalékos KSH előrejelzés pedig felülbecsült.

A jövő évi áfaemelkedés egyszeri inflációs tényező, amit “nem lenne érdemes forinterősítéssel ellensúlyozni”. Véleménye szerint 2005 elején az éves infláció ismét visszatér a 4 százalék körüli szintre.

Járai Zsigmond szerint, ha a gazdaság elhiszi, hogy csökken az infláció, akkor a bérek kordában tartásával az meg is valósul, s nincs szükség monetáris beavatkozásra.

A 2005-ös inflációs célt közösen szeretnék kialakítani a kormánnyal. A jegybank elnöke korrektnek nevezte az MNB és a kormány munkakapcsolatát. A kormány részéről soha nem tapasztalt nyomást az eltávolítására, mint ahogy lemondani sem akart. “A független intézmények fenntartása alapvető egy demokratikus országban” – mondta a jegybank elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik