Belföld

Járai: az euró bevezetése gyors, de elérhető cél

admin
admin

2003. 10. 15. 17:30

Gyors, de elérhető cél az euró bevezetése Magyarországon 2008-ban - jelentette
ki Járai Zsigmond.

“A gazdaság mai helyzetéből ez még nem következik, de a következő négy év fegyelmezett pénz- és gazdaságpolitikájával elérhető” – tette hozzá Járai Zsigmond. A jegybank elnöke ugyanakkor kockázatosnak nevezte az esetleges késést.

A jövő évi átlagos infláció a jegybank szerint 6,5 százalék lesz. Járai úgy vélte, hogy az 5,5-6 százalékos kormányzati prognózis alábecsült, a 7,5 százalékos KSH előrejelzés pedig felülbecsült.

A jövő évi áfaemelkedés egyszeri inflációs tényező, amit “nem lenne érdemes forinterősítéssel ellensúlyozni”. Véleménye szerint 2005 elején az éves infláció ismét visszatér a 4 százalék körüli szintre.

Járai Zsigmond szerint, ha a gazdaság elhiszi, hogy csökken az infláció, akkor a bérek kordában tartásával az meg is valósul, s nincs szükség monetáris beavatkozásra.

A 2005-ös inflációs célt közösen szeretnék kialakítani a kormánnyal. A jegybank elnöke korrektnek nevezte az MNB és a kormány munkakapcsolatát. A kormány részéről soha nem tapasztalt nyomást az eltávolítására, mint ahogy lemondani sem akart. “A független intézmények fenntartása alapvető egy demokratikus országban” – mondta a jegybank elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.