Belföld

Bíztató jelek az európai gazdaságban

Lassan, de növekszik az európai gazdaság
Egy felmérés szerint az EU gazdasága a vártnál lassabban tér magához, de a reformok következetes és gyors végrehajtása esetén van esély arra, hogy utolérje Amerikát.

A brüsszeli székhelyű Európai Ipari és Munkáltatói Szövetségek Uniója (UNICE) gazdasági állapotfelmérése szerint az EU 15 tagállamában biztató jelek tapasztalhatók, azonban az európai gazdaság csak lassan tér magához. Ezt a szakértők azzal magyarázzák, hogy az EU-nak nem sikerült néhány alapvető problémát megoldani – elsősorban a munkanélküliség, a reformok lassú alkalmazása, és a pénzügyi bizonytalanság okoz gondot.

A növekedési ráta Európában még mindig két százalékkal elmarad az amerikai gazdaság erősödésétől, ezért a reformok gyorsabb végrehajtására lenne szükség. Az EU-térség hatalmas potenciálját a versenyképesség javításával lehetne jobban kihasználni – vélik a szakértők.

Ne lazítsanak a pénzügyi fegyelmen

A felmérés szerint az EU tagországok egyetértenek az Európai Központi Bank inflációcsökkentő politikájával, a vállalkozások és az egyéni fogyasztók egyaránt bíznak a stabil környezetben, s élvezik az alacsony kamatok előnyeit.

Az erős euró segít csekély szinten tartani az inflációt, azonban a stabilitási és növekedési paktum eróziója aláássa a bizalmat és fékezően hat a növekedésre. Ezért a jelentés arra szólítja fel a tagállamokat, hogy ne lazítsanak a pénzügyi fegyelmen, tegyenek eleget a paktum előírásainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik