Belföld

Túl sok a régió a Magyar Turizmus Rt. szerint

A Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság nem ért egyet azzal a tervvel, amelynek értelmében a Magyar Turizmus Rt. a jelenlegi kilencről ötre akarja csökkenteni a turisztikai régiók számát - közölte sajtótájékoztatóján Patyi Elemér bizottsági elnök hétfőn Sopronban.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója korábban bejelentette: a magyar turisztikai régiókat marketing szempontból át akarják szervezni, a jelenlegi kilenc helyett öt – Alföld, Észak-Magyarország, Dunántúl, Balaton, Budapest – turisztikai régiót szeretnének elismertetni. Patyi Elemér hangsúlyozta: szakmailag több okból hibásnak tartják ezt az elgondolást.


A területfejlesztés és az idegenforgalom együttműködését megzavarja, ha a tervezési-statisztikai régiók és az idegenforgalmi régiók jelenlegi összhangja megbomlik, ugyanis a mostani felállásban szinte teljes mértékben fedik egymást. A turisztikai régiók száma azért nagyobb kettővel, mert a Balatont és a Tisza-tó idegenforgalmi szempontból önálló régiónak tekintik – tette hozzá az elnök.


A szakember aggályosnak nevezte, hogy több regionális idegenforgalmi bizottság – köztük a tervek szerint a nyugat-dunántúli is – munkaszervezet nélkül marad. Patyi Elemér rámutatott: a társadalmi testület 13 tagú, de saját marketing szervezete nincsen, a marketing munkát a turizmus rt. kötelékébe tartozó soproni székhelyű regionális marketing igazgatóság végezte eddig.


Ha az igazgatóságot megszűntetik, nem lesz a régióban egyetlen szervezet, amely az idegenforgalom fejlesztéséhez nélkülözhetetlen marketing tevékenységet ellátja. Patyi Elemér szerint a regionális idegenforgalmi bizottságok döntési-irányítási jogkörének erősítése révén hatékonyabb turizmusfejlesztésre és ezáltal az ágazat versenyképességének növelésére nyílna lehetőség.


Célszerű lenne, ha az idegenforgalmi pályázatok előkészítése, bírálata és bonyolítása a régióban történne, és a regionális idegenforgalmi bizottságok döntési- irányítási jogkörének erősítése révén ebben kulcsszerep jutna a bizottságoknak a mostani javaslattételi jogkör helyett – mondta. A turisztikai régiók átszervezésével kapcsolatos állásfoglalását a bizottság levélben juttatta el Medgyessy Péter miniszterelnöknek – közölte az elnök.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik