Belföld

Prágának nem sürgős az euró

A cseh kormány óvatos nemzeti stratégiát fogadott el az eurózónához történő csatlakozásról, amely a közös pénz bevezetését legkorábban 2009-2010-re irányozza elő - írja a Napi Gazdaság.

Ez azt jelenti, hogy Csehország csak később kíván tagja lenni az eurózónának, mint az egyaránt 2008-as csatlakozási dátumot kitűző Magyarország és Lengyelország.

A prágai gazdasági kabinet és a jegybank által közösen jegyzett dokumentum ugyan a lehető leghamarabbi időpontban javasolja a koronának az euróval való felváltását, de ennek teljesíthetőségét illetően elsődlegesnek tartja az állami pénzügyek rendbetételét.

A tervezet ennek szellemében megállapítja, hogy a stabilitási paktum kritériumainak teljesítése, amely előfeltétele az eurózónához való csatlakozásnak, reálisan 2009-2010 tájékán várható. Az euró bevezetéséhez egyaránt szükséges az államháztartás sikeres konszolidálása, az eurózónához való konvergencia elégséges mértéke és a szerkezeti reformok terén a megfelelő előrehaladás – áll a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik