Belföld

Az EKB és a Wall Street erősítette a dollárt

Egy héttel ezelőtti szintre tornázta vissza magát a dollár az euró ellenében kedden Tokióban a Wall Street árfolyam nyereségeinek uszályában.

Az erősödés folyamata már hétfőn az európai kereskedési szakaszban megkezdődött Wim Duisenberg az EKB elnökének a G7 múlt havi találkozóját követő nyilatkozatát értelmező szavaira, mely szerint akkor nem az euró, hanem éppenséggel az ázsiai devizák árfolyam rugalmasságát szorgalmazták.

Az elmúlt héten az euró szűk egy centnyire megközelítette mindenkori legmagasabb árfolyamát, a 1,1932 dollárt. Számos piaci szereplő azon a véleményen van, hogy már éppen elegendő hosszú euró (euró vételi) pozíció terheli a piacot egy negatív korrekció bekövetkeztéhez, így az EKB elnökének szavai tulajdonképpen csak indokként szolgáltak a folyamat elindításához.

Más piaci szereplők viszont a magas euró árfolyamot rossz szemmel néző EKB intervenciós készségére történt utalásnak értelmezik a bankelnök szavait.

Az euró több mint egy centtel 1,1583 dollárra gyengült, szemben a még New Yorkban tartott 1,1712/16 dolláros szinttel, ami már egy százalékkal az előző napi szint alatt állt.

A jen ellenében 127,04/15-re csúszott vissza az euró 127,45-ről. A dollár 109,39-re emelkedett több mint egyharmad százalékkal az amerikai kereskedelem végén tartott 108,90/00-ról.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik