Belföld

Üzemanyagtároló nélküli repülőt tesztelt a NASA

A repülés történetében minden bizonnyal új fejezetet nyit az a kísérlet, amelyet a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal hajtott végre nemrégiben, és amelyről szombaton számolt be a világsajtó.

Az amerikaiak egy lézermeghajtású modellgépet próbáltak ki az alabamai Marshall Űrrepülési Központban. A távirányítású modell energiáját egy Földről fellőtt lézersugárból nyerte. Ezáltal a tudósok minden bizonnyal először állítottak elő olyan gépet, amely repülésre képes, és nem szükséges a fedélzetén üzemanyagot tárolnia – írja a BBC.

A kicsi, mindössze 300 gramm súlyú, 1,5 méter fesztávolságú gépet az alabamai központ hangárjában próbálták ki, miközben egy emberi szemmel láthatatlan lézersugár táplálta energiával a földről a modellt. „Ez valóban úttörő jellegű fejlesztés a repülés történetében” – lelkendezett a kutatás vezetője, Robert Burdine a sikeres tesztelés után.

Tudósok szerint egy ilyen gép megfigyelésre és kommunikációs kapcsolatok létrehozására lehet alkalmas. „Egy távközlési cég transzpondereket helyezhet el egy ilyen repülőn, és város fölött keringhet vele” – vélekedik David Bushman, aki a sugárzási energiával kapcsolatos kutatások vezetője a kaliforniai Dryden Repüléskutató Intézetben.

A repülő alkalmas lehet a mobiltelefon-hívások közvetítésétől kezdve a kábeltévék műsorának sugárzásán át az Internet-kapcsolatok létrehozásáig sok mindenre – legalábbis a NASA szakértői szerint. Ugyanakkor a NASA saját gépeinek fejlesztésekor is nagyobb mértékben kíván a jövőben a lézer-technológiára támaszkodni.

Forrás: www.geographic.hu



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik