Belföld

Szétválasztották a sziámi ikreket Dallasban

Sikeresnek tűnik az az operáció, amelyet az Egyesült Államokban, Dallasban végeztek egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpáron - írja a BBC. A kétéves gyerekek Egyiptomban születttek 2001-ben, és már korábban megkezdték speciális kezelésüket, hogy felkészítsék őket a műtétre.

Egy dallasi kórházban 34-órás műtét után jelentették be, hogy az operáció sikerült, ám a betegek állapota még korántsem nevezhető stabilnak, fennáll a fertőzés veszélye is, így egyelőre elhamarkodott lenne az egész beavatkozás-sorozatot eredményesnek nevezni.

A Dallasi Gyermekkórházi Központ osztályvezetője, Dr. Jim Thomas szerint a műtét az előzetes tervek szerint zajlott, nem volt semmilyen meglepetés, és komplikációk sem léptek fel.

Mohamed és Ahmed Ibrahim tehát még nincsenek túl az életveszélyen, és továbbra is gyógyszeres kezeléssel tartják őket kómában. Ha életben marad az ikerpár, akkor több évig tartó plasztikaiműtét-sorozat vár a kisgyerekekre, akik a fejük tetején nőttek össze.

Az egyiptomi és a közel-keleti média nagy figyelemmel kíséri a beavatkozást, ugyanis ez az első ilyen próbálkozás, amióta júliusban egy iráni születésű sziámi ikerpárt sikertelenül próbáltak szétválasztani – olvasható a hír a National Geographic oldalán.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik