Belföld

Épül a rijekai elkerülő út

A horvátországi autópályaépítkezések folytatódását jelzi, hogy szeptember elején átadták a rijekai elkerülő út Orahovicától Sveti Kuzmanig terjedő új szakaszát, melynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a városra jellemző közlekedési dugók.

Az út hivatalosan a D-8 nevet viseli, a befektető a Horvát Utak vállalat, a munkálatok kivitelezője pedig a spliti Konstruktor inženjering. A teljes útszakasz megépítésébe mint egy 166 millió dollárt invesztáltak. A Horvátországban épülő utak közül építészeti szempontból talán az egyik legösszetettebb szakmai megoldásokat rejtő projektet a tervek szerint 2005-ig befejezik. A beruházás szerves részét képezi a rijekai kikötőt az elkerülő úttal és a Rijeka-Zágráb autópályával összekötő D-404 út megépítése is.


Az Orehovica-Draga-Sveti Kuzam autópálya szakasz több alszakaszból áll, a nyomvonal mentén pedig kialakítják a “Orehovica”, “Draga” és “Sveti Kuzam” közlekedési csomópontokat is. Ami a nagyobb objektumokat illeti, két, együttesen 490 méter hosszú alagutat és öt, együttesen 1.358 méter hosszú viaduktot is megépítenek. A munka kivitelezője a Rijeka-projekt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik