Belföld

Pozitív besorolást kapott Kína a Fitch-től

admin
admin

2003. 10. 13. 12:42

Stabilról felminősítést valószínűsítő pozitívra javította a hosszú távú kínai szuverén devizaadósságra érvényes "A mínusz" besorolás kilátását hétfőn a Fitch Ratings , elsősorban a hatalmas tartalékok jelentette finanszírozási biztonságra hivatkozva. A bajok között említette a cég a féktelen belső banki hitelkihelyezést.

A nemzetközi hitelminősítő ipar legnagyobb európai intézményének londoni közleménye szerint a hagyományosan erős folyómérleg-többlet olyan szintre duzzasztotta a kínai hivatalos devizatartalékot, amely már szinte kikezdhetetlen likviditási védőfalat ad az országnak bármilyen külső sokkhatás ellen, és ez – valamint az ország nettó külső hitelezői státusa – folyamatosan javítja a külső adósságszolgálati kötelezettségek teljesítésének feltételeit.

A Fitch várakozása szerint Kína hivatalos devizatartalékának értéke 2003 végére eléri a 400 milliárd dollárt, ami a kétszerese a bruttó külső adósságállománynak. Kína emellett a világ harmadik legnagyobb hitelezője, nettó külső kihelyezéseinek értéke 360 milliárd dollár. Külső likviditási rátája – a teljes tartalékok aránya a rövid távú deviza-kötelezettségekhez mérve – ezer százalék, amely a legmagasabb a Fitch Ratings által besorolással nyilvántartott összes szuverén kibocsátóé között – áll a hétfőn Londonban kiadott jelentésben.

Mindezek ellenére komoly teher az ország adósi minősítésén a hazai bankrendszerben meglévő feszültség, főleg a Fitch által fenntarthatatlannak minősített hazai hitelkiáramlási ütem. A minősítő cég szerint az új belső kihelyezések értéke az idei első félévben 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és a nem állami szektorban lévő banki kinnlevőségek értéke elérte az éves GDP 140 százalékát, ami rendkívüli arány nemzetközi mércével.

Még nagyobb baj, hogy a nem teljesítő hitelek összege a Fitch becslése szerint a GDP-érték 35-40 százalékával egyenlő – áll a jelentésben. A Fitch Ratings szerint a nem teljesítő banki hitelek “lenyelése” miatt is erősen növekszik az államadósság, amely 1997 óta a bruttó hazai termék 12 százalékáról annak 36 százalékára nőtt 2002 végéig, és gyorsan növekszik tovább.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.