Belföld

Peking a fegyvereladási tilalom végét kéri az EU-tól

Kína hétfőn azt kérte az Európai Uniótól, hogy szüntesse meg Pekinggel szemben a fegyvereladási tilalmat, amelyet még az 1989-es, Tienanmen téri vérengzés után rendeltek el.

Az Új Kína hírügynökség kiadásában közzétett kormánynyilatkozat hangsúlyozza: még soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok Kína és az Európai Unió között, és egyik sem jelent fenyegetést a másik számára. A nyilatkozat szerint, amelyet Peking a Kína és az Európai Unió közötti első stratégiai dokumentumnak nevezett, az EU a jövőben Kína legnagyobb beruházási partnerévé válhat.

Peking és az európai közösség 1975-ben létesítettek kapcsolatokat. Az unió ma Kína harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, és ez fordítva is igaz. Tavalyi kereskedelmük elérte a 86,8 milliárd dollárt.

Az 1989 júniusi Tienanmen téri vérengzés után, amelyben több ezren haltak meg, az Egyesült Államok vezetésével a nyugati országok fegyverembargót vezettek be Kína ellen. Az Európai Unió tilalma a mai napig érvényben van – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik