Belföld

Nincs konszenzus a közigazgatás reformjáról

A Népszabadság információi szerint felemás eredménynyel zárult a közigazgatás korszerűsítéséről kezdeményezett négypárti egyeztetés a BM-ben: az ellenzék csak részleteiben támogatja a reformot , ezért a kétharmados többséget igénylő törvények elfogadásához szükséges parlamenti többség szinte bizonyosan nem lenne meg.

A múlt heti tanácskozáson kiderült, hogy míg a kistérségek szerepének erősítésével többé-kevésbé a Fidesz és az MDF is egyetért, a megyerendszer átalakításának, vagyis a választott önkormányzati régiók létrehozásának ötletét fenntartásokkal fogadják.

Konszenzus híján a reformnak csak egyes elemei valósulhatnak meg. Így a kormány hamarosan tárgyal a jelenleg 150 statisztikai kistérség feladatainak bővítését célzó előterjesztésről. Úgy tudjuk, hogy a települések szándéknyilatkozatai alapján 167 kistérség jöhet létre, s a helyhatóságok ezekhez önkéntesen csatlakozhatnak. Arról is szabadon dönthetnek, hogy mely önkormányzati feladat- és hatásköröket engedik át. Ehhez csupán a társulásokról szóló törvényt kell módosítani, amelyhez egyszerű többség is elegendő.

A közigazgatás-korszerűsítési koncepcióban szóba került, hogy a kistérségekben közigazgatási hivatali kirendeltségeket hozzanak létre, és ezek közvetlenül gyakoroljanak törvényességi felügyeletet a helyhatóságok tevékenysége felett. Ezzel szemben valószínűleg marad a jelenlegi rendszer. Bár a BM azt kezdeményezi, hogy a körzetközponti önkormányzatok jegyzőinek státusát szabályozzák újra úgy, hogy a munkáltatói jogokat megosszák a képviselő-testület és a közigazgatási hivatalok között, csakhogy ehhez módosítani kellene az önkormányzati törvényt, s ez az ellenzék nélkül nem sikerülhet.

A kormány kezdeményezi, hogy a központi költségvetésben fejlesztési célokra biztosítandó mintegy 160 milliárd forintból negyvenmilliót már jövőre is a regionális fejlesztési tanácsok oszthassanak el – ehhez elég az egyszerű többség. Emellett a kistérségi feladatok ellátását 9,5 milliárd forinttal kívánják támogatni, míg az uniós pályázatokhoz szükséges önkormányzati önrész kiegészítésére 9,6 milliárdot biztosítanak.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.