Belföld

Nem jár több költségcsökkentő támogatás a mezőgazdaságnak

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium október 14-én - azaz e hét kedd - 12 órától felfüggeszti az agrártermelés költségeit csökkentő támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások kiadását.

Szőllősi Endre, az FVM ágazati költségvetési kapcsolatok főosztályának vezetője az intézkedést kommentálva elmondta: az igazolások kiadását azért függesztik fel, mert kiürült az e célra rendelkezésre álló keret.

Ez a forrás az idén mintegy 70 milliárd forintra rúgott – közölte a főosztályvezető. Utalt arra: a már elfogadott kérelmek igazolásainak kiadását az intézkedés nem érinti.

A minisztériumi szakember aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy a mezőgazdasági termelők által igénybe vett hitelek kamattámogatásának igazolásait továbbra is kiadják. Erre ez az intézkedés nem vonatkozik.

A támogatások igénybevételéhez szükséges igazolások kiadásának felfüggesztése érinti az állattenyésztési támogatásokat, a biológiai alapok megőrzéséhez adott állami pénzügyi segítséget, a biztosítási díjak támogatását, a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó költségvetési támogatásokat, továbbá a szaktanácsadáshoz adott pénzügyi segítséget is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik