Belföld

Kína: újra fenyeget a SARS?

A kínai egészségügyi illetékesek szerint komolyan szembe kell nézni azzal a lehetőséggel, hogy újra támadhat az országban az atípusos tüdőgyulladás (SARS), és lépeseket kell tenni a tavaszihoz hasonló pusztító járvány elkerülésére.

Ceng Kuang (Zeng Guang), az országos egészségügyi központ vezetője szerint nem valószínű, hogy a SARS természetes módon eltűnne, és ezért várható újabb terjedése. A következő járvány méretei azonban attól függenek, hogy milyen megelőző óvintézkedéseket hoznak – idézte az Új Kína hírügynökség hétfőn az egészségügyi vezetőnek egy pekingi szemináriumon mondott szavait.

A szemináriumot néhány nappal az után tartották, hogy új országos rendelet lépett életbe, amelynek értelmében a Kínába látogató külföldieknek megmérik a lázát, és ha az meghaladja a 38 fokot, a látogatót megfigyelés alá kell helyezni.

Bob Dietz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nincsenek Kínában új SARS-megbetegedések, de mindenképpen ki kell dolgozni a járvány esetleges visszatérése miatt egy katasztrófa-forgatókönyvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik