Belföld

Kevesebb jogcímen több agrártámogatás

Jövőre az ideinél 58 milliárd forinttal nagyobb összeget költhet az agrártárca a termelés és a vidékfejlesztés támogatására, s az összesen 293 milliárd forintos keretből 136 milliárd az EU-ból érkezhet – számol be a Népszabadság Németh Imre vasárnapi bejelentéséről.

2004-ben összességében az idei keretnél 58 milliárd forinttal nagyobb összeget, 293 milliárd forintot költhet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az agrárgazdálkodás és a vidékfejlesztés támogatására – jelentette be Németh Imre miniszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Ennek több mint felét (157 milliárd forintot) a magyar költségvetés bocsátja a szaktárca rendelkezésére, 136 milliárd forintot pedig az Európai Unió támogatási forrásaiból lehet majd igényelni.

A jövő évi agrárbüdzsé több mint kétszerese a 2000-ben biztosított, összesen 141 milliárd forintos támogatási összegnek, és a gazdálkodók versenyképességének javítását szolgálja – mondta a miniszter. Kevesebb jogcímen, ám összegében nagyobb támogatáshoz juthatnak a magyar gazdálkodók. A szántóföldi kultúrák esetében például a jelenleg hektáronként mintegy kilencezer forintot kitevő területalapú támogatások helyett – az uniós forrásokkal együtt – mintegy 35 ezer forint lesz a támogatás.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik