Belföld

Irak adóssága elengedését kéri

Irak 50 milliárd dolláros kereskedelmi adósságai több mint kétharmadának elengedését fogja kérni jövőre, amikor tárgyalásokat kezd a párizsi klubhoz tartozó hitelezőkkel.

Ali Alawi szerint a tartozások elengedése egyrészt azért szükséges, hogy Irak megszabaduljon a Szaddám Huszein rezsimje alatt felhalmozódott adósságtehertől, másrészt, hogy jobb helyzetben kezdhessen hozzá az infrastruktúra fejlesztésének, a gazdaság talpra állításának. – Irak nagyobb mértékű adósságelengedésért fog folyamodni, mint Egyiptom, vagy Lengyelország, amelyek tartozásait 65-70 százalékos mértékben engedték el a hitelezők – jegyezte meg.

Irak 1980 óta nem törlesztette tartozásait, amelyek részben a kétoldalú kereskedelemben keletkeztek, illetve amelyek nemzetközi ügynökségekkel és bankkonzorciumokkal szemben állnak fenn. A párizsi klub közlése szerint júliusban Irak 4,11 milliárd dollárral tartozott Japánnak, 3,45 milliárddal Oroszországnak, 2,99 milliárddal Franciaországnak, 2,4 milliárddal Németországnak és 2,19 milliárd dollárral az Egyesült Államoknak. Olaszországgal szemben 1,73 milliárd, Nagy Britanniával szemben 931 millió dollár tartozása áll fenn. A fenti adósságok döntően kormánygarancia mellett juttatott kereskedelmi hitelek révén keletkeztek.

A párizsi klubbal folytatandó tárgyalásoktól azt is várják, hogy azokon a szétesett iraki bankrendszer újjáalakításának alapjait is lerakhatják és dönthetnek majd az átalakítandó bankok esetleges részbeni privatizációjáról is – mondta Alawi. A következő hónapokban 13 külföldi bank, köztük a Morgan Chase, a Credit Lyonnais, a National Bank of Kuwait részvételével megalakítják a Trade Bank of Iraq-ot, amelynek feladata külföldi tőkének az országba való vonzása lesz. Irak nemrégiben átfogó gazdasági reformokat hirdetett meg, ezek része az is, hogy a természeti erőforrások kiaknázásán kívül valamennyi gazdasági tevékenységben lehetővé teszik a külföldi cégtulajdonlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik