Belföld

Hosszú vita az uniós választásról

Bár nincs minden részletkérdésben megegyezés, mégis kezdeményezik: döntsön az Országgyűlés az uniós parlamenti választásról szóló törvénytervezetről - írja a Népszabadság.

Szokatlanul hosszúra nyúlt, több hónapos egyeztetés után is maradt még nézetkülönbség a pártok között az uniós választásról szóló törvénytervezet kapcsán – nyilatkozta lapunknak Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára.

Nincs megegyezés arról, hogy a külképviseletekre milyen módon delegálják a szavazatszámláló bizottsági tagokat, de a választást 2004 júniusában le kell bonyolítani, így szerinte a kormány nem várhat tovább.

A késlekedés veszélyeztetné ugyanis a felkészülést, mert hamarosan meg kell indítani a közbeszerzési eljárásokat: el kell készíteni a Magyarországon élő, az EU-választáson szavazati joggal rendelkező uniós polgárok nyilvántartását, a szavazás lebonyolításához szükséges szoftvereket.

Így a beérkezett módosító indítványokat a parlamentben a jövő héten szavazásra teszik fel, és most már elsősorban az ellenzék felelőssége, hogy a kétharmados többséget igénylő előterjesztésnek mi lesz a sorsa – fogalmazott Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik