Belföld

Fidelitas: a kormány tehet a fiatalok munkanélküliségéről

A kormányzat intézkedései nem javítják, hanem rontják a fiatal diplomások helyzetét - jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke. Közben a PDSZ bírálta a jövő évi költségvetési terveket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jelenleg 5, 7 százalékos a munkanélküli foglalkoztatási ráta, az összes regisztrált 10 százaléka fiatal. A Medgyessy-kormány közszférában tervezett leépítései szintén a fiatalokat sújtják. A felmérések szerint az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség is fiatal, frissdiplomások elküldésével kívánja a létszámot csökkenteni.

A Fidelitas-on belül létrejött egy munkacsoport, amely a leépítéseket kívánja nyomon kísérni. Eőry Csaba, a Fidesz foglalkoztatáspolitikai munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy senki nem foglalkozik a Munkaügyi Minisztériumban az átképzéssel, mert hónapok óta nincs felelős képzési államtitkár. A minisztérium pályázat útján keresi a megfelelő személyt.

Hozzátette, reméli, hamarosan megtalálja. Nyitrai Zsolt szerint a frissdiplomások sincsenek jobb helyzetben, hiszen nem találnak maguknak állást, a kormány magukra hagyta őket a maguk világában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik