Belföld

E-kormányzati portál indult Romániában

A román kormány 2003. szeptember 29-én mutatta be e-kormányzati portálját, az állami szolgáltatások online főbejáratát.

Az Országos Elektronikus Rendszer néven is emlegetett portál a nap 24 órájában folyamatos hozzáférést biztosít a központi és a helyi állami intézmények információihoz, hivatalos nyomtatványaihoz, és interaktív szolgáltatásaihoz.

Jelenleg 465 közintézmény 164 hivatalos nyomtatványa, valamint 5 interaktív szolgáltatás (adóbevallás, statisztikai adatok) érhető el. A következő hónapokban ugrásszerűen gyarapodó számú szolgáltatással bővülő portál használata regisztrációhoz kötött.

A bejelentkező állampolgárok és cégek hozzáférési kódot és jelszót kapnak. Az e-kormányzati portál elindítása fontos kiindulópontját jelenti annak az átfogóbb közigazgatási reformnak, amelynek célja az átláthatóság megteremtése, az ügyintézések hatékonyságának növelése, a költségek csökkentése és a bürokrácia visszaszorítása, az állami információkhoz és szolgáltatásokhoz való szélesebb körű, tér- és időfüggetlen hozzáférés biztosítása, valamint az elektronikus korrupció visszaszorítása.

Az egyablakos ügyintézés reformja hatékonyabb és kényelmesebb lehetőséget kínál az állampolgárok és a különböző cégek számára, hogy az állami szolgáltatásokat elérhessék. Az átfogó program mindemellett a várakozások szerint jelentős költségmegtakarítást eredményez és erősíti a közigazgatásba fektetett bizalmat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik