Belföld

Brüsszel nem ragaszkodik a francia deficit csökkentéséhez

Franciaország és Németország eltökélt a túlzott államháztartási hiány csökkentésére, anélkül azonban, hogy ezzel megtörné a gazdasági fellendülést - közölte vasárnap este Párizsban Jacques Chirac.

A francia államfő Gerhard Schröder német kancellárraltartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: megállapították, hogy jelenleg Európában a gazdaság fellendülésével kapcsolatos bizonyos jelek tapasztalhatók, amelyek mindkét országot a reformok folytatására kell hogy bátorítsák – írta az AFP francia hírügynökség.

Gerhard Schröder a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint megjegyezte: a stabilitási egyezménynek az államháztartási hiánnyal kapcsolatos rugalmasabb értelmezésére vonatkozó francia és német kérés mindinkább megértésre talál Brüsszelben.

Pedro Solbes Mira, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a Le Monde francia napilap hét végi számában megjelent nyilatkozatában közölte: Brüsszel nem ragaszkodik explicit módon ahhoz, hogy a 2004. évi francia államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát, de bizonyosak kívánnak lenni abban, hogy 2005-ben a deficit nem lépi túl a megadott határt.

Franciaország jövőre a GDP 3,6 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal számol. Németország deficitje idén várhatóan szintén meghaladja a stabilitási egyezményben az euróövezet országai számára megszabott legfeljebb 3 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik