Belföld

Bírálja az OECD-t a Nemzetközi Energiaügynökség

Az OECD energiapolitikai szerve, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) lapjelentések szerint élesen bírálja a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) árpolitikáját és felrója a szervezetnek, hogy túl magasan tartja az olajárat.

Az IEA vezetője egy spanyol pénzügyi lapnak, a Cinco Díasnaknyilatkozva elmondta: egyáltalán nem értenek egyet azzal, ahogyan az OPEC a piacot ellátja. Az OPEC politikája túlságosan magas olajárakhoz vezet, amelyek a piac alapadataival nincsenek összhangban.

Az olajár az elmúlt két hét folyamán több mint 20 százalékkal nőtt. A Brent olajfajta ára pénteken elérte a hordónkénti 31,50 dollárt, az iraki háború vége óta a legmagasabb szintet. Pénteken Oroszország, a világ második legnagyobb olajexportőre is bírálta az OPEC-et: úgy véli, hogy az helytelenül cselekszik, amikor magasan tartja az olajárat a termelés csökkentésével. Moszkva e helyett növelni tervezi a termelését.

Igor Juszufov orosz energiaügyi miniszter egy pénteki sajtóértekezleten azt mondta, hogy Oroszország elégedetlen az OPEC-kel, amely 28-30 dolláros szinten próbálja stabilizálni az olajárat. Oroszország szerint a hordónkénti 20-25 dollár tekinthető tisztességes járnak – tette hozzá és azt mondta, hogy a 25 dollár feletti ár már komolyan sújtja a vásárlókat.

Az orosz energiaügyi minisztérium kommentárja meglepetést okozott alig egy hónappal azután, hogy Oroszország aláírta az első megállapodást az OPEC-kel a szorosabb együttműködésről, és Vlagyimir Putyin szeptemberi New York-i kijelentését követően, amikor az orosz elnök azt mondta, hogy a kormány rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek révén visszafoghatja az olajkivitelt, ha az energiahordozó ára nem a várakozásainak megfelelően alakul.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik