Belföld

A mexikóiak tartanak Schwarzenegger kormányzóságától

Aggodalommal fogadták Mexikóban Arnold Schwarzenegger győzelmét a kaliforniai kormányzóválasztáson, az osztrák származású filmszínész ugyanis korábban támogatott több, a bevándorlók helyzetét megnehezítő intézkedést. Az aggodalmakat mexikói politikusok fogalmazták meg csütörtöki nyilatkozataikban.

Schwarzenegger több alkalommal hátrányosan megkülönböztető megjegyzésekkel illette a mexikói bevándorlókat – vélekedett a mexikói törvényhozás alsóháza külügyi bizottságának a vezetője. Carlos Jimenez hozzátette: az ilyen tartalmú üzenetek nem éppen biztatóak a mexikóiakra nézve. Kaliforniában a spanyol ajkúak aránya az összlakosságon belül eléri a 32 százalékot.

Az állam mexikói származású lakosainak a száma nyolcmillióra tehető, többségük híján van a legális ott-tartózkodáshoz szükséges papíroknak.

Schwarzenegger, aki 1968-ban vándorolt be Ausztriából az Egyesült Államokba, támogatta azt az 1994-es kezdeményezést, amely eltörölte volna az illegális bevándorlóknak járó ellátásokat. Egy szövetségi bíró utóbb félretette a jogszabályt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Az újdonsült kaliforniai kormányzó ellenezte azt a legutóbbi, vitákat kiváltó törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna az illegálisan Kaliforniában tartózkodók számára jogosítvány megszerzését.

A mexikói Intézményes Forradalmi Párt szóvivője elmondta: a párt azt tervezi, hogy képviselőkből álló delegációt meneszt Kaliforniába azután, hogy Scwarzenegger november közepén leteszi a hivatali esküt. A delegáció tagjai a mexikóiakban megfogalmazódott aggodalmakról számolnának be a “Terminátorból” lett kaliforniai kormányzónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik