Belföld

Indulhat a Hungexpo privatizációja

A Hungexpo Rt. pénteki rendkívüli közgyűlése elfogadta az újonnan létrejövő Hungexpo Vásár- és Kiállításszervező Rt. tőkeemeléssel végrehajtandó privatizációjának pályázati kiírását és mellékleteit, amely alapján a cég 51 százaléka kerülhet magánkézbe - mondta Barabás János, a Hungexpo Rt. vezérigazgatója.

A Hungexpo Rt. elfogadott stratégiai fejlesztési tervének értelmében két társaság jön létre. Az egyik kiállítás- és rendezvényszervezéssel, a másik ingatlanhasznosítással foglalkozik.

A mellékletek között szerepel a Hungexpo nevet továbbvivő, kiállítás- és rendezvényszervezéssel foglalkozó újonnan létrejövő vállalat, valamint az ingatlanhasznosító között kötendő 15 évre szóló bérleti szerződés tervezete. Elfogadták a Hungexpo nevet tovább viselő kiállítás- és rendezvényszervező cég alapító okiratának szövegjavaslatát is.

Az október 17-én megjelenő pályázati felhívás szerint 51 százalék többségi tulajdont lehet szerezni a létrejövő Hungexpo Kiállítás- és Rendezvényszervező cégben tőkeemeléssel. A győztes pályázóé lesz a menedzsmentjog, a 49 százalékot tulajdonló – a jelenlegi Hungexpoból létrejövő – ingatlancég pedig osztalékelsőbbségi részvényt kap.

Emellett a győztes pályázónak 2,5 milliárd forint hitelt kell nyújtania a pályázatot kiíró jelenlegi Hungexponak, amelyből elkezdődik a 8 évre szóló, mintegy 10 milliárdos ingatlanfejlesztési program végrehajtása.

A privatizációban való részvételi szándéknyilatkozatot november közepéig, a végleges ajánlatokat január közepéig kell beadni. Eredményes pályázat esetén a végső döntés március közepére várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik