Belföld

Schwarzenegger lesz Kalifornia új kormányzója

Arnold Schwarzenegger, a Republikánus Párt jelöltje lesz Kalifornia állam új kormányzója a keddi választásokon leszavazó állampolgárok kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatási adatok szerint.

A választók abszolút többsége Gray Davis demokrata kormányzó visszahívása mellett döntött a választók körében végzett felmérés szerint és a legtöbb szavazatot a jelöltek közül az osztrák születésű filmszínész kapta.

Kalifornia szavazópolgárai politikai földindulással felérő döntést hoztak azzal, hogy elutasították a hivatásos politikusokat, mind a 11 hónapja újraválasztott kormányzót, a demokrata Gray Davist, mind pedig a posztjára pályázó, ugyancsak demokrata Cruz Bustamante kormányzó-helyettest, és egy kívülállót emeltek a legnépesebb és leggazdagabb amerikai szövetségi állam élére.

A választási kampányra a kaliforniai gazdaság állapotával kapcsolatos az óriási költségvetési hiány és a demokrata vezetéssel szembeni elégedetlenség nyomta rá a bélyegét, míg az utolsó napokat a felméréseket vezető Schwarzenegger elleni durvuló hangnemű támadások jellemezték.


A hollywoodi akcióhőst nők molesztálásával, valamint Adolf Hitler iránt mutatott csodálattal vádolták. A sárdobálásba Gray Davis kormányzó is bekapcsolódott, az egyes zaklatási eseteket egyenesen bűncselekmény-gyanúsnak nyilvánítva, amivel számos ingadozót maga ellen fordított. A felmérések szerint nem csak a férfiak, de a nők többsége is az 56 éves színészre szavazott.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik