Belföld

Milliárdos olajügyet tárgyal a szegedi bíróság

Október 9- én csütörtökön 9 órakor tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a Békés megyei milliárdos olajos adócsalási ügyet.

Négy rendbeli folytatólagosan, részben felbujtóként elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettében, egy rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértésének vétségében találta bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2002. február 22-én D. Lajos 52 éves gyulai lakost. Ezért 9 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy másodrendű vádlottja, M. János 52 éves siroki lakost négy rendbeli, folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette és egy rendbeli folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 6 év börtönt és 5 év közügyektől eltiltást kapott.

A vádlottak 1996 és 1999 között illegális üzemanyag-kereskedést folytattak úgy, hogy különböző olajforgalmazó cégeket ténylegesen, illetve a háttérből irányítva, ismeretlen származású, nem adóalanytól beszerzett gázolajat értékesítettek. A másodrendű vádlott többnyire szállítóleveleket állított ki, bizonylatolta a Körös Volánnak eladott üzemanyagot, szervezte a gázolaj szállítások konkrét lebonyolítását, míg a gázolaj beszerzéseket az elsőrendű vádlott intézte, s az ő kapcsolatain nyugodott az értékesítés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik