Belföld

Magyar-francia agrártárgyalások

Franciaország örömmel fogadja Magyarország csatlakozását néhány hónap múlva az Európai Unióhoz - mondta Hervé Gaymard francia mezőgazdasági, halászati, élelmezésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, miután találkozott magyar kollégájával.

Hervé Gaymard leszögezte: tárgyalásai nyomán kiderült: Magyarország és Franciaország lényegében ugyanúgy értékeli a mezőgazdasági kérdéseket. Az agráriumban minőségi termékeket kell előállítani, továbbá az árukat eredetmegjelöléssel, azonosítható módon kell a fogyasztóhoz eljuttatni.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a megbeszéléseken megállapodtak a kétoldalú együttműködés bővítéséről a magyar gazdák uniós felkészítése terén, az eredetvédelmi programok megvalósításában és egyes birtokrendezési kérdésekben.

A magyar agrárminiszter külön is aláhúzta, hogy Franciaország jelentős szerepet játszott a magyar csatlakozási folyamatban, ugyanis segítette azt, hogy zökkenőmentes legyen és Magyarország túljusson a csatlakozással járó akadályokon.

Németh Imre egyetértett francia kollégájával abban is, hogy a kétoldalú agrárkapcsolatok rendkívül jók, és eddig is jelentős volt az együttműködés a két ország minisztériumai és szakmai szervezetei között. A miniszteriális szinten túl különösen jól alakultak a megyei agrárkamarai kapcsolatok.

A mostani megbeszéléseken a két miniszter megállapodott abban, hogy az eddigi együttműködést magasabb szintre emelik, aminek része a felkészítési programban való francia részvétel, továbbá az eredetvédelmi programok megvalósításában adott segítség és a birtokrendezési ügyekben adott francia tanácsok.

Hervé Gaymard külön is kitért arra, hogy a mezőgazdasági termelés hatékonyságát javítani kell, aminek anyagi alapjait a közelmúltban Koppenhágában igyekeztek megteremteni a 15-ök. Felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi élet továbbra is fenntartható legyen, a családi gazdaságokra is szükség van.

A magyar-francia agrárkereskedelmi forgalom a múlt évben meghaladta a 132 millió dollárt. Ebből a magyar export 76 millió dollárt tett ki, míg a Franciaországból Magyarországra érkező áruk értéke 56,1 millió dollár volt. Magyarországról elsősorban húst és vágási termékeket, továbbá gabonaféléket visznek Franciaországba. Onnan húst, vágási és egyéb késztermékeket, illetve állati takarmányokat hoznak be a magyar importőrök.

Az idei év első hét hónapjában a kétoldalú agrárkereskedelmi forgalom megközelítette a 98 millió dollárt. Ebből a magyar export értéke mintegy 52 millió dollár volt, míg az importé mintegy 45 millió dollárt tett ki. A magyar export 41 százaléka húsból és vágási termékekből állt, az állati takarmányok aránya a kivitelben pedig 25 százalékos volt. Franciaországból leginkább késztermékeket, olajos magvakat, állati takarmányt és gabonafélét hoztak be Magyarországra. Ezek aránya termékenként változó mértékben 10-15 százalék között mozgott.

A magyar élelmiszergazdaságban több helyen is jelentős a francia befektetők jelenléte, így például a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a cukor-, illetve a növényolaj-iparban, valamint a konzerviparban és a tejiparban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik