Belföld

Hajnali razziákra számíthatnak a vállalatok

Vadonatúj versenyjogi szabályozással — többek között a „hajnali razziák" lehetőségével — kell szembenézniük a magyar vállalatoknak 2004. május 1-jétől - olvasható a Világgazdaságban. De nem (csak) az EU-csatlakozás miatt. Az egész unióban ekkor lép ugyanis hatályba az 1/2003-as tanácsi rendelet, amely a régi tagállamok számára is sok változást hoz a versenyjogban.

Mit tegyünk, ha egy szép reggel, 9 órakor hat-nyolc kifogástalan öltönyös úriember jelenik meg egy-két rendőr kíséretében a vállalati központ recepcióján, közlik, hogy ők az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatóságának munkatársai, s a vezérigazgatóval szeretnének beszélni, mert kartellellenes vizsgálatra szól a mandátumuk?

Nem árt, ha tudjuk, hogy a gazdasági sajtóban csak „hajnali razziáknak” nevezett akciók legújabb, pechünkre éppen ellenünk (és versenytársaink ellen) irányuló gyöngyszeméről van szó, a Rákosi-korszak jól ismert hajnali csengőfrászához hasonló érzéseket kiváltó rajtaütésszerű ellenőrzésről, sokszor kemény pénzbüntetéshez vezető vizsgálat kezdetéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik