Belföld

Továbbra is közepesen korrupt országnak tartják hazánkat

A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában Magyarország hét helyet visszacsúszva a 40. helyet foglalja el. Hazánk korrupciós osztályzata azonban csak kis mértékben csökkent, sokan viszont javítottak.

Magyarország a vizsgált 133 ország között a negyvenedik helyre került a nemzetközi korrupciós rangsorban, hét helyet visszacsúszott, korrupciós pontszáma a tavalyi 4,9 után 4,8-ra változott – hangzott el a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A legkorruptabb ország egy, a legkevésbé tíz pontot érhet el. Ez azt jelenti, hogy mások – leginkább Ausztria, Belgium, Kolumbia, Franciaország, Németország, Írország, Malajzia, Tunézia és Norvégia javultak jelentősen, Magyarország besorolása tulajdonképpen alig változott. A jelentésből kiderül, hogy régiónk többi országa is nagymértékben visszaesett.

Közülük mindössze Szlovénia, amelyik a huszonkilencedik, előzi meg Magyarországot, Csehország és Bulgária egyformán az ötvennegyedik helyen áll, Szlovákia az ötvenkilencedik, Lengyelország a hatvannegyedik. Amíg Magyarország hét helyet esett, addig Szlovénia és Csehország mindössze két-két hellyel csúszott vissza, Szlovákia viszont ugyancsak héttel, Lengyelország pedig tízzel.

Mindez azt jelenti, hogy az összes közép-kelet-európai ország megítélése romlott a tavalyihoz képest. (A Transparency International teljes listája >>)


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik