Belföld

Szlovákia is a Hyundainál lobbizik

A szlovák gazdasági miniszter még ezen a héten látogatást tesz a dél-koreai Hyundai központban, hogy az autógyártót meggyőzze arról: Szlovákiában érdemes beruháznia.

A Hyundai a következő években 1,5 milliárd euró értékben készül befektetni Közép-Európában. Pavol Rusko szerint jelenleg Szlovákia tárgyalásokat folytat a brit Roverrel is, amely 400 millió eurót készül Közép-Európába hozni.

Rusko szólt arról, hogy országa az EU-csatlakozással összefüggésben a külföldi befektetők számára kedvezményrendszer kidolgozását fontolgatja. Javaslata szerint 2004-es állami költségvetésben erre 500 millió koronát (12,12 millió eurót) kellene elkülöníteni erre a célra.

Szlovákiában jelenleg két nagy autógyártó működik: egyik a Volkswagen, amely Pozsonyban személyautókat, Martinban sebességváltó berendezéseket gyárt, és az idén kezdődik meg a Peugeot-Citroen nagyszombati (trnavai) összeszerelő-üzemének építése.

A Hyundai Motor a jövő év májusáig hozza meg a döntést arról, hogy termelőüzemét Szlovákiában, vagy a régió valamely más országában építse-e fel. A Hyundai 10 százaléka a német-amerikai DaimlerChrysler tulajdonában van.

Az eredeti elképzelés szerint a Hyundai a szlovák főváros közelébe telepítené évi 300 ezer autós gyártókapacitással rendelkező üzemét. A Hyundai már folytatott áregyeztető tárgyalásokat tizenkét Pozsony környéki potenciális beszállító vállalattal is.

A dél-koreai cég az elmúlt évben hozta nyilvánosságra, hogy az idei év elején megvalósíthatósági tanulmányt készít egy kelet-európai üzem építéséről 2005 után. A döntés nem lesz könnyű, mivel a szlovák telephely mellett a Hyundai ajánlatot kapott a csehországi Osztrava várostól, valamint Magyarországtól, Lengyelországtól, Szlovéniától és Romániától is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik