Belföld

Strasbourg Európa fővárosa akar lenni

Strasbourg még harcol az európai főváros címért
Az Air France pusztán a francia büszkeség miatt indítja újra London és Strasbourg közötti járatait. A tét nem kicsi: a franciák foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy az Európai Parlament továbbra is legalább havonta egyszer Strasbourgban ülésezzen.

A francia nemzeti légitársaság a napokban jelenti be, hogy újraindítja járatát London Gatwick és Strasbourg között, egy kis brit légitársaság, a Britair segítségével. Október 20-tól naponta három járat üzemel majd a két város között.

Élet a Ryanair után

Az Air France akkor szüntette meg a veszteséges desztinációt, amikor a fapados Ryanair Strasbourgot is felvette célállomásai sorába. A Ryanair a járatok üzemeltetésére a Strasbourgi Kereskedelmi Kamarától kapott támogatást, de a francia bíróság később ezt leállíttatta, mert ellentétesnek ítélte a versenyszabályokkal.

Válaszképp a Ryanair Strasbourgból 50 kilométerrel távolabbra, Baden-Badenbe helyezte át a járatot. A gond csupán az, hogy a német város repülőtere és az európai parlament francia székháza között nincs rendszeres buszjárat, így a brit képviselők csak körülményes módon, sok kényelmetlenséggel juthattak el a Brüsszellel rivalizáló “európai fővárosba”.

Miután az Európai Parlamentben csupán a franciák támogatják, hogy Strasbourg továbbra is európai központ maradjon, a város polgármestere, Fabienne Keller arra szólította fel a francia nemzeti légitársaságot, és a kormányt, mint többségi tulajdonost, hogy állítsák vissza a légi kapcsolatot a brit fővárossal.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik